You are here

2017-12-18

Så visar du olika sorters ledarskap i bilder

När du ska visualisera och bildsätta ledarskap behöver du först bestämma vilken typ av ledarskap det handlar om. Försök inte signalera alla möjliga positiva egenskaper i en bild, utan fokusera på några värden som är karaktäristiska för just ditt varumärke och din organisation.
 

Är det ett drivande och aktivt ledarskap du vill lyfta fram?
Kanske vill du lyfta fram din organisation som ledande inom sitt område, att ni driver utvecklingen i branschen. Använd gärna symbolik för handlingskraft och styrka i bilden, som till exempel händer. Välj bilder med dynamik och glöd, där du exempelvis ser ledaren i en rörelse. Diagonala linjer från vänster till höger ger framåtdriv.

Undvik symmetri. Det ger ett stillastående och passivt uttryck.

Vill du visa ett tillgängligt och välkomnande ledarskap?
Utnyttja samlande och inramande former. Låt motivet vara nåbart för betraktaren, det vill säga nära nog att nå, samtala med och greppa. Vänd motivet mot tittare och placera inte något emellan som bygger hinder. Använd bilder som innehåller en förankrande symbolik, som naturens närvaro och autentiskt solljus. Varma färger i bilden är att föredra eftersom vi uppfattar dem som mer välkomnande än kalla färger. Undvik uppenbara iscensättningar.

Undvik distansering. Avstånd ger inte ett välkomnande och tillgängligt uttryck.

Är det ett dominant och orubbligt ledarskap du ska kommunicera?
Det är perfekt när du vill kommunicera kraftfulla och medvetna värden: vi står för det här och vi vill äga situationen. Använd symmetri i bilden och en centralgestalt för att med tydlighet visa var fokus ligger. Det ger också signaler om medvetenhet och självsäkerhet – du äger utrymmet. Ett fåtal färger signalerar behärskning och kontroll, likaså det stillastående uttrycket. Ljussättning kan användas mycket medvetet här för att skänka motivet ett glorifierande ljus som också förhöjer en detalj eller en egenskap ytterligare.

Undvik fågelperspektiv. Det ger ett underlägset uttryck där betraktaren äger motivet.

I samarbete med Johnér Bildbyrå gör vi en serie whitepapers för att hjälpa dig att bli en bättre bildkommunikatör. Vill du veta mer om hur ni kan jobba effektivt med era bildval? Du kan läsa mer här elller kontakta mig via telefon eller mail!

Karin Sandelin

Affärsområdesansvarig, Sensemiotics

070-184 23 81

Jag har gjort semiotiska analyser på Kantar Sifo i +20 år, och håller regelbundet föreläsningar och workshops om visuell kommunikation i varumärkesbyggande frågor. Min plattform är multimediepedagogik, design management och konstvetenskap.

Share Image: 
Kantar Sifo ledarskap i bilder