You are here

2022-06-17

Väljarbarometern juni 2022

En regering med S, MP med stöd av C och V får nu 51,0 procent
M, L, KD med stöd av SD får 47,4 procent

S 33,7 (+1.1)
V 7,9 (-0,3)
MP 3,4 (+0,7)
M 19,3 (-1,5)
C 6,0 (-0,3)
L 4,4 (+0,8)
KD 6,3 (+0,7)
SD 17,4 (-0,7)

Misstroendeomröstningen och riksdagsstrulet negativt för M och SD
Det verkar som att både misstroendeomröstningen och diskussionen i riksdagen om hur man skall hantera pensionsomröstningen var negativt för både M och SD. Frågan kom ju att förändrats från ett misstroende mot Morgan Johansson till att det störde Nato-anslutningen. Resultatet blev vikande siffror för M och SD. Inte heller diskussionen i riksdagen om omröstningsregler hjälpte oppositionen till bättre opinionssiffror. Vi ser när vi tittar närmare på siffrorna att det framför allt var misstroendeförklaringen som blev negativ i opinionen. Skillnaden mellan blocken ökar nu till 3,6 procent. Dock uppgångar för L (4,4%) och KD (6,3%).

Även MP närmar sig spärrgränsen på samma sätt som L gjorde i maj. I maj minskades gapet mellan blocken medan juni innebär att gapet tydlig ökar (3,6%), även om det bara är 1,8 procent av väljarna som behöver lämna S-sidan för att det skall bli helt jämnt.


Socialdemokraterna (33,7%) fortsatt starkt stöd
Vi ser nu att S får sitt bästa värde sedan februari 2014 och att S blivit mycket starka i storstadsområdena. I Stockholmsområdet är man nu 10 procentenheter större än M. Tittar vi enbart på Stockholms stad så blir skillnaden än större. Partiet når 41 procent av kvinnorna och är också största parti bland män med 26,7 procent, visserligen tätt följda av SD på 24,2 procent. Partiet vinner väljare från soffan, V, MP, C och M.

Liberalerna (4,4%) signifikant uppgång sedan maj
Johan Pehrson-effekt fortsätter och tar partiet ovanför spärrgränsen. Starka områden är storstäderna med Stockholm och Malmöområdet i topp.

Centerpartiet (6,0%) tappat 30 procent av sina röster, lägsta värdet sedan januari 2015
Partiet har nu netto tappat drygt 30 procent av sina väljare från valet 2018. De väljarna har främst gått till S och M, det är dock fler som går till S än till M. Närmandet till S verkar leda till att många i stället väljer S framför C bland de gamla väljarna. Förlusterna är också större bland de yngre väljarna än de äldre. Fortfarande är det kvarvarande stödet dock större bland de yngre.

 

Kristdemokraterna (6,3%) signifikant sedan april
Vi ser nu en signifikant uppgång för KD om vi tittar över flera månader. Bäst går det i åldersgruppen 30–50 år. Nu är man tillbaka på valresultatet 2018. Ebba Busch har också gått fram i förtroendeätningar.


Moderaterna (19,3%)
M har tagit stryk av den senaste tidens politiska händelser. Misstroendeomröstningen har påverkat partiet negativt när frågan gjordes till en diskussion om Nato-ansökan m.m. Partiet har nu mycket stora problem i storstäderna och framförallt i Stockholmsområdet. I Stockholms stad är nu S nästan dubbelt så stora som M. Utan storstadväljarna kan partiet inte vinna några val. Sedan valet 2018 är de största förlusterna de som skett till SD och S men nu när både L och KD ökar tar de också röster från M.


Vänsterpartiet (7,9%)
Den nuvarande politiska agendan verkar inte gynna V. De drog heller ingen nytta av sin position i pensionsfrågan. Starka bland kvinnor och då framför allt bland de under 30 år. Värdet är det lästa sedan december 2018.
 

Sverigedemokraterna (17,4%)
Precis som V verkar SD inte gynnas av det nuvarande läget. Effekten av misstroendeomröstningen har inte blivit positiv. Partiet ligger nu på sitt valresultat vilket är mandatperiodens lägsta värde.


Miljöpartiet (3,4%)
Närmar sig nu spärren så läget ser inte längre lika illa ut som under tidigare månader. De befinner sig nu inom räckhåll för stödröstande väljare. Bäst går det bland unga kvinnor under 30 år där man når 6,6 procent.

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350