You are here

2019-09-13

Väljarbarometer september 2019

Regeringen 30,9
SD på sitt högsta värde någonsin 20,2 procent
L ovanför vattenytan med 4,2 procent

Den politiska hösten är nu inledd med riksdagens öppnande och budgeten för 2020. Hur den kommer att påverka opinionen framöver vet vi inte men mycket av budgeten var ju känt redan innan vi startade våra mätningar den 5 september. I den här mätningen finns det skäl att hålla ögonen på SDs uppgång och på Liberalernas siffra.

Sverigedemokraterna får nu sitt högsta värde som vi mätt i våra mätningar. Uppgången från augusti är signifikant. Partiet är det största bland män med sin andel på 26,8 procent. Som nummer två kommer Socialdemokraterna med 22,6 procent bland männen. SD är starkast bland män över 50 år där man når 28 procent. Bland kvinnor är partiet också starkast i gruppen över 50 år (15,4%). Partiet är största parti både bland arbetare och inom LO. Bland manliga arbetare inom LO har man ett stöd på 37,6 procent.

En svag grupp är de som studerar där når man endast 8 procent. En annan svag grupp är förstagångsväljarna där man når drygt 10 procent. I den gruppen är det istället Moderaterna som är största parti.

Starkaste område för partiet är nu Skåne och Blekinge förutom Malmö med ett stöd som når över 30 procent. Vi ser nu att någonting har hänt i Stockholmsområdet där partiet nu får 17,8 procent. I Göteborgsområdet får man 19,4 procent. Partiets nya väljare kommer från M och S.

Liberalerna når 4,2 procent i denna mätning. Uppgången är inte signifikant men det är alltid psykologiskt mer tillfredställande att ligga ovanför vattenytan i en mätning. Det är i kommande mätningar vi kommer att se om siffran står sig och hur den utvecklas. Det kommer att finnas en hård press på den nya partiledaren att leverera opinionssiffror ovanför 4 procent. Men det kanske räcker till att börja med när utgångsläget var så dåligt.

Centerpartiet fortsätter som riksdagens fjärde största parti och får 8,6 procent. Starka bland unga och då speciellt unga kvinnor under 30 år.

Kristdemokraterna. Partiet har nu i flera mätningar minskat och når 7,3 procent i september. Varje enskild mätning har inte inneburit signifikanta nedgångar men partiet hade som högst 12 procent. Cetenterparteit råkade ut för ett liknande fenomen när det gick mycket starkt under 2017 men sedan föll tillbaka.
KD tappar framförallt väljare till Moderaterna (uppgången för SD kommer främst från M och S). Partiet är relativt jämt fördelat mellan olika åldrar och mellan män och kvinnor.

Moderaterna når 18,9 procent. Det är ett parti som går bäst bland unga män under 30 år (24,3%) och äldre kvinnor över 65 år (20,1%). Partiet har återtagit en hel del väljare från KD samtidigt som man förlorar en del väljare (1,6%) till SD. KDs tapp under flera mätningar förklaras huvudsakligen av att Moderaterna lyckats ta tillbaka väljare från KD.

Starkast är man i Malmö-området där man når 24,1 procent.

Miljöpartiet får 5,1 procent vilket är klart över 4 procentsspärren. Skillnaderna mellan män (3,3%) och kvinnor (7,1 procent) är fortsatt tydlig.

Socialdemokraterna  Partiet når 25,8 procent och är största parti bland kvinnor med 29,2 procent. Bästa grupp är kvinnor över 65 år där man når nästan 38 procent. Partiets största enskilda förluster går i lika utsträckning till V som till SD. Men det finns ockå en ström till både C och MP.

Vänsterpartiet 8,5 procent når partiet i september. Bland männen når man 6,6 procent men bland kvinnor 10,4 procent och är framförallt kvinnor under 30 år (17,1%).

Nästan var fjärde har bytt parti
Sammantaget så har drygt 23 procent av väljarna bytt parti sedan valet för ett år sedan. Missnöjet med sitt gamla parti har varit lika stort bland män som kvinnor. Vi ser nästan lika stora övergångar från borgerliga partier till de rödgröna (1,9) som från rödgröna till borgerliga (2,2%). Vi ser allstå att rörligheten sker inom de gamla blocken och mellan de gamla blocken och SD.

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350