You are here

2021-09-17

Sifo Väljarbarometer september 2021

M, L, KD med stöd av SD får 48,8 procent
En regering med S, MP med stöd av C och V får nu 49,8 procent

M 21,5 (-0,3)
L 3,0 (+0,3)
C 8,9 (+0,3)
KD 4,7 (-0,2)
MP 4,2 (+-0,0)
S 26,1 (+2,0)
V 10,6 (-1,3)
SD 19,6 (-0,9)

Signifikant ner efter tidigare stark uppgång för V
I augusti ökade V med 2,3 procent.  Nu tappar de en del (1,3) samtidigt som S ökar. L tar sig upp till 3 procent förvisso inte en signifikant ökning men det är säkert psykologiskt viktigt att inte ligga kvar på 2 procentsnivån. I övrigt ser vi små förändringar. I augusti var det fördel för Kristerssons sida med 1,1 procent, men nu skiftar det. S-sidan med en fördel på 1 procent, men i statistisk mening är det jämt mellan blocken. Jämnheten bygger förstås på att L kommer in.

 

Socialdemokraterna 26,1 % signifikant uppgång
Socialdemokraterna visade på en signifikant nedgång över sommaren men nu i september tar man tillbaka den nedgången. Vi ser också att S blir ett alltmer kvinnligt parti. I augusti var skillnaden mellan mäns och kvinnors stöd 9 procentenheter medan skillnaden nu är 12 procentenheter. Bland männen är stödet 20,2 procent och bland kvinnorna 32,3 procent. Bland män är nu partiet bara det tredje största partiet efter SD och M men bland kvinnor är S överlägset störst. S har också ett starkt stöd i den offentliga sektorn, stödet är 10 procentenheter större i offentlig sektor än i privat sektor.

Centerpartiet (8,9 %)
C ligger fortsatt nära sitt valresultat. Mycket kommer att påverka C-väljarna under hösten, hur kommer partiet att uppfattas efter de olika förhandlingar som partiet har med S och Mp? Även det nya stödet för en S-regering genom valet av Magdalena Andersson kommer också att påverka. Hittills har Centerpartiet lyckats gå opåverkat genom olika kriser om man jämför med valresultatet samtidigt som man både får nya väljare och förlorar gamla. För C är det viktigt att framstå som vinnare under den politiska hösten.


Liberalerna fortfarande under riksdagsspärren (3,0 %) signifikant upp sedan juni
Fortfarande en bra bit till de 4 procenten som behövs men tittar vi vad som hänt sedan juni visar partiet på en signifikant uppgång från de låga 2,3 procent som man hade då.


Kristdemokraterna 4,7 %
Starkast är man bland egenföretagare med dryga 9 procent.

Moderaterna 21,5%
Partiet går bra i Stockholm och Malmö/Lund. Går bäst bland 65+ år och bland förstagångsväljarna.

Vänsterpartiet 10,6 % signifikant nedgång
Regeringskrisens stora vinnare var ju V som fick 11,9 procent i augusti men faller nu tillbaka något och når 10,6 procentenheter. Vi ser att för V handlar det om att vinna eller förlora väljare från S. Mp finns också med i väljarströmmarna men de är inte så stora utan det handlar huvudsakligen om S. Partiets väljare domineras av väljare som arbetar i den offentliga sektorn, de har dubbelt så starkt stöd i offentlig sektor jämfört med den privata sektorn. Bland pensionärer stannar stödet på dryga 6 procent.

Starkast är V bland kvinnor under 30 år (18,7 %).
 

Sverigedemokraterna 19,6 %
Har ett starkare stöd bland privatanställda (23,1%) än bland offentliga anställda (13,7%). Pensionärerna ligger när genomsnittet på 19,4 procent.

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350