You are here

2021-10-15

Sifo Väljarbarometer oktober 2021

M, L, KD med stöd av SD får 49,6 procent

En regering med S, MP med stöd av C och V får nu 48,8 procent

M 21,9 (+0.4)
L 2,8 (-0,2)
C 8,0 (-0,9)
KD 5,0 (+-0,3)
MP 3,7 (-0,5)
S 26,6 (+0,5)
V 10,5 (-0,1)
SD 19,9 +0,3)

 

Stabilt i politiken
I oktober sker det inga förändringar i opinionen, men med mindre än elva månader kvar till valet bildar dagens resultat alltmer ett utgångsläge för valåret. 

Det är oerhört jämt mellan Kristerssons lag och Magadelanas lag. Normalt vet vi att regeringspartierna går fram något under valåret, men jokern i detta resonemang är Centerpartiets roll. Vilket gör den typen av analyser svårare. Det innebär att varken regeringens budget eller de andra partiernas motbudgetar har haft någon effekt på opinionen. Vi ser också att Liberalernas landsmöte inte heller hade några effekter på opinionen eller gjorde några djupare avtryck. Vi får nu se vilken effekt Miljöpartiets stämma har på opinionen. Kommer ställningstagandena på den att förändra bilden av partiet och i så fall i vilken riktning? Vi vet att partiet vill bredda sig men vi vet också att de har låg trovärdighet i frågor utanför miljöområdet. Framför oss har vi också både Moderaternas och Socialdemokraternas stämma/kongress. Innebär dessa någon profilförändring?

 

Socialdemokraterna 26,6 %
Socialdemokraterna har nu sin kongress framför sig, Det innebär både att man positionerar sig inför valåret och väljer ny partiledare. Vi vet inte hur en ny partiledare kommer att slå i opinionen. Ser vi på de vinster och förluster som partiet har haft sedan valet ser vi att förlusterna gått till V, SD C och M. Vinsterna kommer från V, MP och C.
 

Centerpartiet (8,0 %)
C har inte samma starka stöd bland unga kvinnor som tidigare, nu stannar andelen på 12,7 procent bland kvinnor under 30 år. Men det går fortfarande bättre bland förstagångsväljare (10,6%) än i övriga åldersgrupper. Det går bra bland högskoleutbildade (11,9%). Facklig har man bäst stöd inom TCO (12 ,6%)


Liberalerna fortfarande under riksdagsspärren (2,8 %) signifikant upp sedan juni
Trots landsmöte, partiledardebatt och budgetförslag stannar partiet på en bra bit under 4 procentspärren. Bäst går de i Göteborgsområdet (5,4%).
 

Kristdemokraterna 5 %
Bästa åldersgrupp 30–49 år (6,0%) men skillnaderna är små mellan olika åldrar. Bästa områden är Västsverige och Småland där man når över 7 procent.
 

Moderaterna 21,9%
Partiet går bäst i Stockholmsområdet (27,7%) och bland unga män (30,3%). Partiet har förlorat störst andel väljare till SD.

 

Vänsterpartiet 10,5 %
Partiets nedgång i september bekräftas nu i oktober men partiets nuvarande siffra är ändå långt över sitt valresultat på 8 procent. De är mycket starka inom SACO där man når över 20 procent. De är också ett storstadsparti med ett stöd på 15,9 procent. V vinner och förlorar väljare från S så deras valstrategi handlar om att ta röster från S. De får visserligen lite röster från MP men eftersom de är så pass svaga i opinionen finns inte så mycket att hämta där.

 

Sverigedemokraterna 19,9 %
SD Ligger kvar på just under 20 procent. De har fortfarande svårt att nå kvinnor (12,7%) men bland kvinnor över 50 år når man mellan 15 och 16 procent. Förlorar väljare till M och vinner från S och M.

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350