You are here

2022-04-22

Sifo Väljarbarometer april 2022

En regering med S, MP med stöd av C och V får nu 51,7 procent
M, L, KD med stöd av SD får 46,7 procent

S 33,0 (+0,2)
V 8,7 (+ 0,1)
MP 2,9 (+ 0,2)
M 21,2 (- 0,2)
C 7,1 (+ 0,1)
L 2,4 (+/- 0)
KD 4,9 (+/- 0)
SD 18,2 (- 0,4)
 

Liberalerna fortsatt på 2,4 procent - Ingen Johan Pehrson-effekt
Vi ser ingen Pehrson-effekt i denna mätning som helt är gjord efter att L bytte partiledare. Han har inte heller haft så stor exponering efter sitt tillträde vilket är väldigt viktigt om man som Pehrson är klart okänd. I andra mätningar ser vi att L-väljarna tror att bytet är klart positivt för partiets möjligheter att komma in i riksdagen (80%).

Bland alla väljare är det 31 procent som tror det blir lättare för partiet att komma in i riksdagen efter partiledarskiftet.


Socialdemokraterna (33%) - Krigssiffrorna från mars är kvar i april
I marsmätningen som gjordes direkt efter det ryska anfallskriget mot Ukraina ökade S tydligt. I denna mätning ligger S kvar på denna nivå. Effekterna av budgetförslagen är bara till en mindre del med i denna mätning. Man kan konstatera att omvärldsläget fortsätter att gynna sittande regering. Nato-debatten verkar inte heller påverka partierna, inget parti vinner eller förlorar på debatten. Fortsatt gäller att S samlar betydlig fler kvinnor (39,7%) än män (26,6%). Inom LO ökar nu S avståndet till SD. S är det största partiet både bland män och kvinnor, samt bland förstagångsväljare.


Centerpartiet (7,1%)
Fortsatt klart under sitt valresultat. Största förlusterna har gått till S. Det är framför allt kvinnor under 50 år som gått från C till S.


Kristdemokraterna (4,9%)
Ingen förändring sedan mars. Främsta konkurrent är Moderaterna. Partiet har en relativt jämn fördelning över olika åldrar och kön.


Moderaterna (21,2%) - Ingen påverkan på grund av Natodebatten
M har varken förlorat eller vunnit på att driva Natofrågan utan man ligger kvar på samma nivå som tidigare. Tidigare gick det klart bättre bland förstagångsväljarna men där går det nu lika bra som genomsnittet. Bland unga manliga väljare tävlar M med SD om att vara största parti.

Vänsterpartiet (8,7%)
Det går mycket bra för V bland förstagångsväljare där de når 15,9 procent. Annars är bästa åldersgrupp kvinnor under 30 år (19,2%).


Sverigedemokraterna (18,2%)
Ligger något över sitt valresultat. Partiet förlorar lika mycket till både M som S. Bland tidigare SD-väljare går lite fler män till M medan något fler kvinnor går till S.

 

Miljöpartiet (2,9%)
Fortsatt klart under spärren men vi vet att många som röstar på MP fattar extremt sena valbeslut. Många till och med på valdagen.
 

 

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350