You are here

2018-04-25

Det åldrande men ålderslösa samhället

Frågan om ålder är märklig - vi rör oss åt två olika håll samtidigt. Å ena sidan så lever vi i ett åldrande samhälle. Fler och fler äldre. Men å andra sidan så lever vi i en värld där ålder spelar mindre och mindre roll. Värderingar och beteenden syns inte lika åldersberoende längre. Mamman och tonårsdottern är nu mer lika än vad de någonsin varit tidigare.

En fråga som hänger ihop med detta är hur gamla vi upplever oss själva alldeles oavsett vår ålder. Och varför är det relevant – jo det är relevant i allra högsta grad då det avgör hur vi ska kommunicera med människor då de själva inte identifierar sig som den ålder de i själva verket har. 

...Men innan du läser vidare, varför inte testa din egen ålder? Testa här 

Insikter

Här är några av insikter vi fått av datan och det är ju möjligt att din egen undersökning just visat samma sak:

  1. Unga kroppar med äldre själar - När du är ung upplever du dig konsekvent som något äldre än vad du i själva verket är. I 16-årsåldern känner man sig ungefär ett halvår äldre än vad man är. Sedan ökar detta självuppfattningsgap konsekvent för att nå sin topp i 22-årsåldern då man upplever sig vara ungefär 1,5 år äldre. Så om du ska kommunicera med yngre, kommunicera som de vore något äldre.
  2. Män och kvinnor är lika – Det visar sig att det inte finns några tydliga skillnader på män och kvinnor. Vår självuppfattning är precis lika skev alldeles oavsett kön.
  3. Det är inte förens i 27-årsålder som vi vuxit i våra kroppar och för ett kort ögonblick är vi i harmoni och vår ålder och vår självupplevda ålder är på samma nivå.
  4. Detta upphör dock omedelbart och därefter lever vi resten av våra liv i ett konsekvent mer uttalat åldersförnekande.
  5. I början av 30-årsåldern känner vi oss ungefär 1,5 år yngre än vad vi är. I början av 40-årsåldern har detta ökat till 4,5 år. D.v.s. en nybliven 40-åring känner sig lite som om hen just fyllt 35. En vanlig nybliven 50-åring upplever i själva verket att hen just fyllt 42. Sedan accelererar det ytterligare – nyblivna 60-åringar firar egentligen sin mentala 50-årsdag. Och tittar vi på de äldsta som undersökningen täcker så ser vi att 80-åringarna mer normalt upplever sig ha sin sextionde födelsedag.

 

Ålder i kommunikation 

En människas självupplevda ålder spelar givetvis stor roll i kommunikation. Om jag som 50-åring mer ser mig som en 40-åring så kommer jag naturligtvis att (åtminstone oftast) vilja bli tilltalad som en 40-åring. Dessa mönster kan givetvis vara målgruppsberoende och det kan ju vara rimligt att ta reda på hur det ser ut för just ditt varumärke. Min gissning är att många marknadschefer och deras kreativa byråer fått tillgång till denna data via sin mediebyrå och om inte – varför inte beställa en analys?

Vi kan väl avsluta med att krossa en myt

Hur är det då med Porscheägarna? Går det att köpa sig till ungdom? Nja kanske inte. Porscheägarna är i snitt 50 år gamla. Men frågar vi dem hur gamla de känner sig så svarar de 42. Det vill säga Porscheägare har precis lika skev åldersuppfattning som alla andra svenskar.

Peter Callius (Nybliven 44-åring, eller?)
 

Ladda ner nyhetsbrevet här.

 

Peter Callius

Affärsområdeschef – MEDIA

0701-842191

Share Image: 
Det åldrande men ålderslösa samhället