You are here

2012-09-26

PPM - Ett nytt sätt att mäta radio

Radio minut för minut, dag för dag. TNS Sifo levererar från och med 1 januari 2013 en ny typ av radioundersökning. På uppdrag av Sveriges Radio, MTG Radio och SBS Radio kommer radio att mätas tekniskt med hjälp av en liten mobil mätare som fångar upp radioljud.

Denna så kallade Portable People Meter (PPM) bärs av drygt 1 300 svenskar i en noggrant rekryterad panel. Syftet med undersökningen är att förse radiomarknaden med en högkvalitativ lyssnarundersökning som dag efter dag och minut för minut kartlägger nationellt radiolyssnande.

Allt som är ljud kan mätas. PPM:en söker kontinuerligt efter en ohörbar digital kod som radiokanalerna med hjälp av en form av audioakustisk maskering lägger in "bakom" ljudet (mellan 1-3 kHz) i radiosändningarna. De flesta FM- och webbkanalerna och även flertalet DAB-kanaler är redan idag kodade i Sverige, men tekniken används i andra länder även för TV.

PPM registrerar all radiolyssning: vid frukostbordet, i bilen, i kön till lunchrestaurangen eller på arbetet. De panelister som i buss och tunnelbana, på cykel, gym eller i joggingspåret använder hörlurar och exempelvis smartphones för att lyssna på radio (via FM, webb, app) kopplar in sin PPM mellan hörlurarna och ljudkällan.

Jag vill läsa mer om PPM!

Share Image: