You are here

2015-09-20

Väljarbarometern september 2015

Ett år efter valet har de rödgröna tappat 1,7 procent och alliansen 1,2 procent. Sd har ökat med 4,8 procent. Alliansen har med andra ord inte kunnat dra fördel av sin oppositionsroll.

I takt med att invandring och integrationsfrågorna har blivit viktigare har också SD ökat från sina 12,9 i valet till dagens 17,7 procent. Deras tillströmning kommer främst från män som tidigare röstat på M eller S. Moderaterna får i stället en ström från S som gör att de ligger nära sitt valresultat.

Kd brukar tappa lite i mellanvalsperioderna och ligger nu strax under spärrgränsen. Folkpartiet når 5 procent vilket också är nära valets siffror. Centerpartiet ligger strax över.

SD har i denna mätning fortsatt upp bland männen och är nu det största partiet bland män och får där 25,5 procent. Det näst största partiet bland män är M med 22,8 procent och S med 22,4 procent. Bland kvinnor är SD tredje störst med 9,7 procent. På första plats ligger S med 31,7 procent och på andra plats M med 22,8 procent. Av de män som går över till SD är den största andelen över 50 år men bland kvinnorna finns det ingen tydlig skillnad mellan olika åldersgrupper.

Vänsterpartiet som delvis har en oppositionsroll ligger över sitt valresultat. Hälften av de nya väljarna kommer från S. Men S förlorar betydligt fler till SD och M än till V.

Socialdemokraterna har minskat med 4 procentenheter sedan valet. De förlusterna har gått till soffan, M och SD. Till soffan går fler kvinnor än män och det omvända gäller strömmen till SD och M. S fortsätter med sina kraftiga ålderskillander i partistöd. Under 50 år är stödet 20,4 procent men över 50 år är stödet 34 procent.

Miljöpartiet når 7,2 procent och ligger därmed nära sitt valresultat. Man har därmed inte tappat stöd på grund av sitt regeringsinnehav.

Toivo Sjörén

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350