You are here

2018-03-16

Väljarbarometern mars 2018

Alliansen 40,5 %
Rödgröna 40,5 %
Regeringen 32,8 %

 

MP och KD under spärren
under och har gjort det under en längre tid, medan MP för det mesta har legat just över de fyra procenten. Båda partierna behöver göra en bra valrörelse. I ryggen har bägge partierna kunskapen om att många väljare bestämmer sig för dessa partier under valrörelsen. Fyra av tio bestämde sig att rösta på MP sista månaden under valrörelsen 2014. Sen gick det ju inte så bra i valrörelsen för MP. I mars valåret 2014 hade de 10,1 procent och fick i valet 6,9 procent.

Motsvarande utveckling för KD var från mars 4,7 procent och fick 4,6 procent i valet. Dock skall man komma ihåg att partiet månaderna innan hade legat under spärrgränsen. Så man kan nog säga att KD gjorde en bättre valrörelse än vad MP gjorde 2014. Mycket beroende på att de fick stödröster. Alla partier får dock en bättre exponering under valrörelsen och får därmed bättre möjlighet att föra ut sina budskap. Om dessa budskap leder till fler väljare är inte alltid säkert. 

När det gäller valrörelserna för MP har de gått i båda riktningarna. Både kraftiga förbättringar och försämringar. Vi vet att många väljare bestämmer sig under de sista veckorna före valdagen den 9 september. Frågan är nu om det kommer det att se ut som det gör nu, knappa 6 månader före valet, eller om det kommer några större utbrott. Förra valet gick KD, SD och C upp under valrörelsen. Ner gick S, Mp, och M. För FP hände det inte så mycket.

M fortsatt stabila -  23,1 procent
Moderaterna fortsätter att ligga kring sitt valresultat. Dock har man nu klart svårare att nå kvinnor (19,8 %) än män (26,1 %). Bäst går det för M bland förstagångsväljarna där man når 30,8 procent. Överhuvudtaget går det bra för alliansen bland förstagångsväljare där hela 53 procent säger att de tänker att rösta på ett alliansparti. I storstäderna ligger man runt 28 procent så även i Stockholmsområdet som traditionellt varit Moderaternas bästa område under tidigare val. Partiet har förlorat lika mycket väljare till SD som till C sedan valet 2014.

MP (3,8 %)
Miljöpartiet får stöd från 5,0 procent av kvinnorna men bara 2,8 procent av männen. Partiet förlorar främst väljare till andra partier inom det rödgröna blocket. 18 procent av väljarna har förlorats till ett alliansparti. Det är inget annat parti som förlorar så många väljare över blockgränsen. Tiden i regeringen har inneburit att MP inte längre är en brygga över till alliansväljarna utan att de främst skall ta väljare inom de rödgröna. Detta förstärks också av att väljarna placerar miljöpartiet till vänster om S. De som tycker att miljöfrågan är mycket viktig bland alliansväljarna går idag istället till Centern.

Socialdemokraterna når 29,0 procent
Det går tydligt bättre bland kvinnor (33,1 %) än bland män (25,1 %). Speciellt bra går det bland äldre kvinnor över 65 år där man når 42 procent. Förlusterna går i lika utsträckning till SD, V och M, medan vinsterna kommer från MP.

Vänsterpartiet 7,7 procent
Även Vänsterpartiet når fler kvinnor (9 %) än män (6,6 %). Partiet går bäst i storstäderna där de får 10,1 procent. Det går dubbelt så bra bland de under 50 år (10,3%), jämfört med de över (4,7%). Vinsterna kommer främst från Fi (0,9%) och S (0,9%).

Liberalerna (4,4%)
Att ett parti får 4,4 procent innebär att man inte längre ligger signifikant över fyraprocentsspärren. Läget börjar bli klart bekymmersamt för Liberalernas valledning.

Centerpartiet 10,0 procent
Centerpartiet går fortsatt starkt med sina 10 procent även om det är en bit från toppen på 14,2 procent för ett år sedan. Profilen är tydligt kvinnlig (12,3%). Partiet finns i all åldrar i ungefär samma utsträckning.

Kristdemokraterna 3,0 procent
3 procent och signifikant under spärren. Kan KD hoppas på en fenomenal valrörelse som slår alla med häpnad eller får de stödröster från M.

SD 15,9, procent
Starkast stöd bland kvinnor har man bland kvinnor som är med i LO och de som är över 50 år. Vinsterna kommer främst från M (2,3%) och S (1,3%), samt från väljare som inte röstade 2014 (1,2%). SD står stadigt runt 16 procent. Partiet når något fler kvinnor i mars (10 %).

Fi 1,8%
Fi fortsätter att ligga signifikant under sitt valresultat.

Här kan du ta fram en bild av alla resultat.

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350