You are here

2015-03-16

Väljarbarometern mars 2015

SD högsta värde i Sifo-mätning 13,9 procent

MP (6,6 %) lägsta sedan mars 2009 (6,6 %)

Skillnad mellan Rödgröna och Alliansen 3,3 procent (5,0 %)

De rödgröna har en klar ledning bland kvinnor och alliansen en svag ledning bland männen. Vilket leder till de rödgrönas övertag med 3,3 procent.

Miljöpartiet lägger sig i närheten av valresultatet.  Inte sedan mars 2009 har man nått denna nivå då man fick 6,6 procent. Hur partiet påverkas långsiktigt av dagens Saudiaffär går däremot inte att säga än eftersom vi mätt mitt i turbulensen kring avtalet och Arabförbundets agerande. 
Sverigedemokraterna får nu 13,9 procent vilket är deras högsta siffra i en SIFO-undersökning. Det är fortsatt stora skillnader mellan män och kvinnor. Var femte man och var tolfte kvinna stöder idag partiet.
Bland arbetare är det 19,5 procent som stöder partiet och inom LO når stödet nu upp till 23 procent. Partiet är därmed det näst största partiet i både gruppen arbetare som bland LO medlemmar. Partiet är nu tydligt etablerat i landets storstäder där man når över 10 procent i de tre städerna. Denna etablering på en ny högre nivå har huvudsakligen skett efter valet 2014. 
Därmed är partiet större än Miljöpartiet i alla tre storstäderna, så utvecklingen utanför storstäderna har trängt in även där. 
Partiet har ett fäste inom både TCO och SACO där cirka 6 procent stöder partiet. 
Kd verkar inte nu fått någon skjuts av det kommande partiledarvalet utan ligger på 4,0 procent. Däremot kan partiet skaffa sig en tydligare profil med en ny partiledare. Det finns tydligt tomma väljarområden som partiet kan öka i. Vi kan nu se att i den nu diskuterade nya försvarspoltiken så är detta en mycket viktig fråga för Kd-väljarna, försvar kan därmed vara något som adderar till KD-profilen. 
Centerpartiet når 6,6 procent och når betydligt fler väljare under 50 år än över de 50.  Det har inte alltid varit bilden under senare år.

Folkpartiet får 5,1 procent i mars och ligger därmed kvar på samma låga nivå som tidigare i år. 

Moderaterna ligger nästan exakt på sitt valresultat med sina 23,9 procent. Ett parti som numera drar nästan lika många kvinnor som män. I gruppen män över 50 år är partiet bara nominellt större än Sd

Socialdemokraterna får 29,8 procent och har fortsatt svårare att nå män (25,8%) än kvinnor (33,9%) men ligger kvar nära valresultatet.

Vänsterpartiet fortsätter strax över sitt valresultat.

Det allmänna läget verkar ganska stabilt. Nu får vi vänta och se hur vårbudgeten påverkar väljarna. Kommer de att känna igen sig i de förslag som kommer och belöna regeringspartierna eller kommer väljarna att bli besvikna. Decemberöverenskommelsen kommer också åter upp när det kommer till omröstning om budgeten. Hur reagerar Alliansväljarna när partierna släpper igenom förslag det finns majoritet emot.

 

Toivo Sjörén

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350