You are here

2017-05-15

Väljarbarometern maj 2017

MP under spärren - maj bekräftar april
Maj månads mätning bekräftar de förändringar vi såg i april. Miljöpartiet ligger nu åter under fyraprocentspärren.

När nu Åsa Romson lämnar politiken i riksdagen kan vi se att offrandet av henne inte hjälpt partiet att ta tillbaka sin tidigare position. Tvärtom har partiet ytterligare fallit under det år som gått efter de dramatiska händelserna med Kaplan/ Fridolin och valet av Lövin som nytt språkrör. Nu förklaras knappast Miljöpartiets dåliga läge av enskilda språkrör utan det handlar främst om att partiet inte längre uppfattas stå starkt i miljöfrågor. Före valet 2014 var det över 50 procent som tyckte partiet var bäst i miljöfrågor, medan det nu bara är 17 procent.

I de förr så starka storstäderna har partiet bara stöd från 4,2 procent. Tittar vi i Stockholmsområdet får partiet stöd från 3,9 procent. Det är lika stort stöd som FI har i samma område. Uppenbarligen tar MP stryk av att vara ett regeringsparti. Det finns en paradox för ett litet parti i en regering. Det man avstår att göra eller kompromissar bort uppfattas om något negativt, och det man lyckas få igenom kommer det största partiet till del. Vi såg samma fenomen under alliansregeringen.

Socialdemokraterna 29,5 procent
Socialdemokraterna har stärkts under våren och ligger nu fortsatt strax under sitt valresultat på 31 procent. Det kanske inte är så dramatiskt men det som är mer spännande är att andelen väljare i Stockholm och Göteborgsområdet nu ligger kring 27 procent och därmed är det största partiet där. Moderaterna får knappa 20 procent i Stockholmsområdet och dryga 21 i Göteborgsområdet. S förlorar fortfarande flest väljare till SD och M men nu i mindre utsträckning än tidigare.

Vänsterpartiet 7,8 procent
Vänsterpartiet når 7,8 procent och främst ett parti för högskoleutbildade (10,7%) och personer under 50 år (10,6%).

FI signifikant uppgång till 2,6 procent
FI får en signifikant uppgång till 2,6 procent. Man får främst väljare bland kvinnor under 30 år där man får ett 10 procentigt stöd.

Moderaterna 17,5 procent
Moderaterna fortsätter på 17,5 procent. Deras väljare har främst gått till Centerpartiet och till SD. 4 procent har gått till C och 2 till SD. De största förlusterna sker i storstäderna. I Stockholmsområdet fortsätter partiet under 20 procent. Partiets starkaste åldersgrupp är nu unga kvinnor under 30 år där man får 22,5 procent. Det går också bra bland förstagångsväljare där man når strax under 25 procent. Liberalerna på oförändrad nivå Liberalerna når 5,7 procent. Partiet är starkast bland SACO medlemmar där man når 9,8 procent.

Centerpartiet 12,6 procent
Centerpartiet toppade i mars men ligger fortfarande nästan på det dubbla väljarstödet jämfört med valet 2014. De går riktigt bra bland högskoleutbildade (15,7 procent). Inom SACO når man nästan 18 procent.
KD fortsatt under isen Kristdemokraterna når 2,7 procent och har därmed lika många väjare som FI.

SD 16,6 procent
SD får 16,6 procent av alla väljare, vilket är i samma andel som i april. Nu är man nästan lika starka i Västra Sverige (24,2%) som i Skåne/Blekinge (24,7%).

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350