You are here

2017-02-18

Väljarbarometern februari 2017

C vinner kvinnor och högutbildade
Centerpartiets historiska uppgång till 90-talsiffror bekräftas nu i denna ordinarie februarimätning. Centern gör därmed ett tydligt intåg i storstäderna. Profilen på de nya väljarna är tydligt högutbildade. Däremot går det fortfarande dåligt i Skåne där man endast når 7 procent. Centerpartiet har en tydlig kvinnlig profil med drygt 14 procents kvinnligt stöd. Bland männen stannar partiet på 9,5 procent. Vilket i sig inte är en dålig siffra. Partiet vinner nu också väljare över blockgränsen

Moderaternas allt otydligare profil leder till väljarförluster
Moderaterna som tappat väljare under en längre tid förlorar nu flest väljare till Centerpartiet. Knappa tre procent har gått till C men den allra största delen av detta tapp kom innan utspelet om att kunna ta stöd av SD. Knappt 2 procent av moderaterna har gått till SD efter valet. Då skall man förstås komma ihåg att man tappade till SD i Valet 2014 också. En liten återgång från SD till M på knappa en procent kan dock noteras.

Förklaringen till de moderata förlusterna är främst att man tappar i tydlighet i profilfrågor men också vilka frågor man driver. Frågan är om väljarna vet vad Moderaterna tycker?

Liberalerna når 5,6 procent vilket är i partiet med valet.

KD saknar profil
ristdemokraterna når 3,6 procent och fortsatt lyckas de inte föra ut några frågor som ger de någon profil eller gör att de sticker ut. Äldreomsorgen som ligger i topp bland väljarnas viktigaste frågor var förr en KD fråga men även den har man tappat. Man måste hitta en fråga som man tjatar om hela vägen till valdagen.

Miljöpartiet ligger på 4,9 procent och är fortsatt ett tydligt kvinnoparti med stöd från 7,2 procent av kvinnorna.

Ny väljarström direkt till Centerpartiet
Socialdemokraterna ligger nu 3,5 procent under sitt valresultat. De har tre tydliga tapp av samma storlek. Det är det gamla förlusterna till Moderaterna och till SD. Det tredje tappet är helt nytt och går till Centerpartiet. Tappet till V är klart lägre och hamnar först på fjärde plats.

V framgången stannar av
Vänsterpartiets framgångar verkar ha mattas av och partiet stannar nu på 6,9 procent.

SDs begränsas av lågt stöd från kvinnor
SD når 16,8 procent. Det går nu bättre bland män (25,9%) men sämre bland kvinnor (7,1%). Det är kvinnorna som tydligt håller ner SDs möjlighet till att bli större. Här kan man fundera på både av bilden av företrädare ute på krogen och vilka frågor man tar upp. I huvudfrågan om invandring tycker kvinnor inte att den är lika viktig som männen gör. SD är det klar största partiet i Skåne; tar man bort Malmö når man 31 procent av väljarna. M ligger här på 22 procent och S på 21 procent.
 

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350