You are here

2017-02-10

Väljarbarometern extramätning februari 2017

De borgerliga partierna stärks efter M:s SD-utspel
Sammantaget stärks de borgerliga partierna av M:s SD-utspel. I januari var de rödgröna störst men nu ser vi ingen signifikant skillnad mellan blocken.

Centern i uppåtgående trend
Centern visar på en tydligt uppåtgående trend. På ett år har man ökat från 7,1 procent och mätt från valet från 6,1 procent.  Uppgången började hösten 2016 och under den tiden har man ökat månad för månad men tar ett extra skutt nu i februari och når hela 11,6 procent, vilket är det bästa värdet på 25 år. I andra mätningar ser vi att Centern får en allt tydligare profil samtidigt som M tappar styrka i sina profilfrågor. I miljö-frågan anses man nu lika bra som Miljöpartiet.

Centern når fler kvinnor (13,3%) än män (9,9%). Partiet når främst tjänstemän (14,9%). Bland arbetare stannar siffran på 7,6 procent. Bästa grupp är egenföretagarna där man når 20,7 procent vilket är nästan lika många som hos Moderaterna (22,5%).

Partiet får stöd från hela 22,4 procent av Saco medlemmarna. De regionala skillnaderna är stora. Bäst går det i norr där man får 15,6 procent. Näst bästa område är nu Stockholms län och stad med 14 procents stöd. Dåligt går det i Skåne där siffran stannar på låga 6,3 procent.

Den sista tidens uppgång kommer från alla partier utom SD, V och Fi. Tidigare kom strömmen huvudsakligen från Moderaterna.   

Moderaterna under sitt valresultat
Moderaterna ligger nu under sitt valresultat. Förlusterna har främst gått till SD och Centern. Förlusterna sker samtidigt som Moderaterna tappar sin styrka i många profilfrågor. Vi vet att tappet till SD dels har skett på grund av invandringsfrågor men också till betydande del att man inte talat om skatter och ekonomi. Just SD-väljarna är det som är mest skattenegativa.

Moderaterna går också dålig i Stockholm där man i denna mätning endast når 23,7 procent av väljarna. Visserligen är man fortsatt största parti men endast 4 procent större än S.Frågan är här hur mycket man påverkas av sjukvården i länet och debatten kring nya Karolinska.

S uppgång kom av sig
Socialdemokraternas uppgång i januari kom av sig i februari då resultatet stannade på 27,3 procent. Partiet går idag bäst bland äldre kvinnor (41,5%). S väljarförluster går fortfarande fräst till M och SD,men i februari ser vi en ökning i övergången till Centern. Vilket innebär att övergången till Centern är nästan lika stor som till V. S lider delvis av samma problem som Moderaterna; man tappar styrka i profilfrågor samtidigt som nya frågor får ökad vikt. Lag och ordning är en fråga som tydligt ökar i betydelse bland väljarna. Styrkan ligger fortfarande i välfärdsfrågorna.

Kd nära 4 procent
Kd återhämtar sig och får en signifikant uppgång och når 3,9 procent
 

SD 33 procent i Skåne
SD får 16,5 och når nya rekord i Skåne (exklusive Malmö Stad) där man når 33 procent av väljarna, vilket innebär att man är största parti i regionen.
 

Vänsterpartiets uppgång verkar att stanna av. I denna mätning når de 7,4 procent

 

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350