You are here

2016-08-21

Väljarbarometern augusti 2016

Alliansen 43,1%
Rödgröna 38,3 %
Blockskillnaden 4,8 %

Regeringsstöd 31,5%

 

Sommaren har inte inneburit några större förändringar i de politiska landskapet. Alliansen har fortfarande ett signifikant övertag med 4,8 procent över de rödgröna partierna. Det är i sig inte ett särskilt stort övertag så här två år före nästa val. Att det inte händer så mycket över sommaren ett icke valår är inte särskilt förvånande. Det händer ju inte så mycket i politiken heller. Det är ju nu som kampen om budgeten börjar både internt i partierna och i regering. Vänsterpartiet kommer också att driva sina krav inför budgetpropositionen som kommer i höst. Bostadsfrågan ligger också på bordet tillsammans med invandrings- och integrationsfrågorna. Det är när det ligger frågor där partierna kan inta tydliga positioner som väljarna också kan börja röra sig.

Centerpartiet når 8 procent och är precis över signifikantgränsen om man räknar på flera decimaler.
Vi ser att Centerpartiet nu får en allt yngre profil. Bäst går partiet bland kvinnor under 30 år där man når 11,9 procent. Centerpartiet går något bättre bland kvinnor totalt med 8,9 procent jämfört med männens 7 procent. I den fackliga världen går partiet bäst inom SACO där man får hela 13,8 procent av medlemmarnas sympatisörer. De nya väljarna kommer främst från M och L samt nya väljare.

Miljöpartiet ligger kvar på låga 4,4 procent. Partiet når nästan inga väljare över 65 år. Endast 1,2 procent av väljarna över 65 stöder partiet. Man skall heller inte förvänta sig att en ny partiledare kan påverka ett parti direkt. Det är genom dess politik som en ny partiledare påverkar väljarna så det är inte förvånande att Lövin inte inneburit några förändringar ännu. Hur hon långsiktigt påverkar återstår att se. Hon har en möjlighet att prioritera frågor inom ramen för MPs politik vilket kan påverka. Det är ju också bara ett av språkrören som är utbytt och vi vet ju att Fridolin hade mycket stora förtroendeförluster under våren. Vänsterpartiet fortsätter en bit över valresultatet och ligger nu på 6,8 procent. Bäst går partiet bland de under 30 år där man når dryga 10 procent. Socialdemokraterna når 27,1 procent. Partiets främsta utmaning är nu att nå unga väljare. 17,6 procent av de under 30 stöder partiet idag. Sammantaget bland de rödgröna når man 34 procent bland unga under 30 år. Alliansen når 45 procent i samma åldersgrupp. Det är i denna åldersgrupp vi ser de största övergångarna från de rödgröna till alliansen.

Kristdemokraterna försätter sin balansgång och ligger precis på 4 procentgränsen. Stödet för partiet är jämstort i alla åldersgrupper, vilken är en förändring som den nya partiledaren åstadkommit, dock utan att höja de totala siffrorna. Liberalerna uppnår totalt 4,8 procent, vilket är samma nivå som man hade i augusti 2015. Sverigedemokraterna ligger kvar på samma nivå som i juni och når 15,6 procent av väljarna. SD förlorar en del väljare både till S och M men jämfört med valet är man nettovinnare från bägge dessa partier.

Fi når 2,3 procent och hämtar främst väljarna bland kvinnor under 30 år.

Toivo Sjörén

 

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350