You are here

2018-04-13

Väljarbarometern april 2018

Alliansen 40,5%
Rödgröna 40,6 %
Regeringen 32,5 %

 

Stabilt läge i politiken: Nästan inget händer
Är det stabila läget något som förutspår valresultatet eller är det läge för ett vulkanutbrott. Vi lutar nog snarast mot att det är ett relativt stabilt läge. Vi kommer att leva med ungefär detta politiska läge efter valet 2018.

Skall mycket hända behöver det ske någon plötslig yttre händelse. Typ en börskrasch, miljökatastrof eller handelskonflikt, starkt ökad invandring eller en eskalerad konflikt med Ryssland. Vi kommer säkert också se vissa rörelser inom blocken, men just nu talar väldigt lite för att vi ser några större rörelser inom väljarkåren som i grunden kommer att ändra det parlamentariska läget.

M i fortsatt tredje månaden på 23 eller dryga 23 procent
Moderaterna fortsätter att ligga sitt på sitt valresultat. Man har lägre stöd bland kvinnor (21,5%) än bland män (25,7 %). Fortsatt är man största parti bland förstagångsväljare (28,5%). Förluster går till SD och C, medan vinster kommer från L, S och SD.

M går bäst i Stockholm med 27,7 procent men det är långt från de höga nivåer man haft där under tidigare mandatperioder.

MP (4,1 %), just ovanför vattenytan
Miljöpartiet tar sig i april just över vattenytan och får 4,1 procent. Det är dock inte signifikant över, så deras problem fortsätter. Deras starka sida är miljö men på det sätt miljöfrågan kommer upp gynnar det inte partiet. Totalt sett har miljöfrågan också halkat ner i väljarnas ranking.

Partiet förlorar främst väljare till andra partier inom det rödgröna blocket. En del går till M men främst är det S som tar deras väljare. I stort sett inga väljare över 65 år röstar på partiet.

Socialdemokraterna når 28,4 procent
Partiet går tydligt bättre bland kvinnor (33%) än bland män (25,1%), och speciellt bra går det bland äldre kvinnor över 65 år där man når 44,7 procent. Man når få förstagångsväljare (19,1%). Förlusterna går i lika utsträckning till SD, V och M, medan vinsterna kommer från MP.

Vänsterpartiet 8,1 procent.
Starka inom TCO Det går fortsatt bra för partiet. Det är starkast i storstäderna (11,1%) och har sin tyngdpunkt bland TCO (11,2%). Partiet byter väljare med S och MP.

Liberalerna nära fyraprocentspärren (4,4 %)
Samma siffra som i mars. Nu när skolfrågan kommit bort ur debatten har man svårt att ta sig in i den aktuella politiska debatten. Den är visserligen viktig för väljarna men just nu verkar det svårt för partierna att hitta särskiljande vinklar i skolfrågan. 4,4 procent innebär att man inte är signifikant över 4 procentsspärren. Valrörelsen blir viktig och partiet behöver hitta en tydlig fråga att driva i den.

Centerpartiet 9,7 procent.
Långt över valresultatet men långt ifrån toppvärdet 2017. Centerpartiet går bäst bland kvinnor där man når 11 procent. Bland kvinnor under 50 når man 13,1 procent och under 30 år når man 17,6 procent. Starka inom SACO där man når 17,2 procent.

Kristdemokraterna 3,4 procent.
Drunknar de eller kommer de över vattenytan. Ingenting verkar hjälpa när det gäller KD. Fortsatt under vattenytan och signifikant under spärren. Hoppet står till valrörelsen. Men frågan är vad skall ske för att de skall komma in?

SD 14,8 procent
SD har under mätperioden haft flera olika avhopp och det nya partiet. Ett parti gynnas aldrig av interna strider och avhopp. Å andra sidan går detta över när de som lämnar är borta. Partiet skulle gynnas av att invandringsfrågan åter skulle komma i fokus. De har visserligen en stark ställning i lag och ordning men där konkurrerar de på lika villkor med både S och M. För att nå kvinnor behöver de komplettera med en social fråga.

De har nästan inget utflöde till gruppen övriga partier och det nya partiet Alternativ för Sverige. Däremot har de en ökad rörlighet med M både fram och tillbaka.

Fi 2,6%
Fi ligger just under sitt valresultat.

Här kan du ta fram en bild av alla resultat.

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350