You are here

2019-01-18

Väljarbarometern 18 januari 2019

Dagens väljarbarometer är genomförd efter januariöverenskommelsen men bara delvis efter att det stod klart att Vänsterpartiet skulle få inflytande på frågor utanför överenskommelsen.

 

Regering 33,2 procent
Regering med stödpartier 43,7 procent
 

Mycket kommer redan att hända nästa vecka när Löfvens regeringsförklaring presenteras. Där kommer det att klarna vad regeringen kommer att driva i övrigt, vilken tonalitet som den nya regeringen kommer att använda och vilka förslag till förändringar som kommer i ändringsbudgeten. Bilden av detta kommer att vara viktig för alla partier men framförallt för L och C. Vem kommer att framstå som vinnare och vem kommer att upplevas som förlorare.

Liberalerna har i denna mätning förlorat hälften av de väljare som de hade i valet 2018. Det får anses som rekordartat tapp så nära ett val. Sedan har man i och för sig fått några nya väljare som bromsat upp fallet och man får 3,6 procent. Denna siffra är det sämsta som vi mätt för partiet under de 52 år vi gjord regelbundna mätningar av opinionen. Det skall dock sägas att partiet vid några tillfällen tangerat denna nivå men sedan återhämtat sig. De som lämnat har huvudsakligen gått till M. De nya väljarna kommer främst från M.


Centerpartiet (6,9%) har inte tagit lika mycket stryk som L. De har endast förlorat 30 procent av sina väljare sedan valet. De har också fått ett visst tillskott från andra partier så nettonedgången är bara 1,7 procentenheter. Väljarna har framförallt gått till Moderaterna men partiet har också flöden till S och Kd.


Moderaterna (19,5%) har sammanlagt fått 3,4 procentenheter nya väljare sedan valet. Att de inte går fram mer beror på att de samtidigt förlorar väljare till Sd men också en mindre del till S och Kd.
Moderaterna har fått en udda åldersmässig profil där män under 30 år ger dem ett mycket starkt stöd (31,5%).


Kristdemokraterna har nu för fjärde månaden i rad ökat sina opinionssiffror och når 7,5 procent. Det är det högsta värdet sedan 2003. Partiet går bra bland unga väljare under 30 år där man når runt 10 procent. Kvinnor över 65 år ger partiet 11 procent. Bästa område är inte Småland utan Västsverige och Malmö.


Miljöpartiet når just under spärren och får 3,9 procent vilket är nära valresultatet på 4,4 procent.


Socialdemokraterna når 29,3 procent. Överenskommelsen med L och C har därmed inte fått några direkta effekter. Man byter lite väljare med V. Man hämtar också en procentenhet från de borgerliga partierna men sammantaget mycket små rörelser trots mycket turbulenta tider.


Vänsterpartiet ligger strax ovan valresultatet och får 8,5 procent vilket inte är signifikant över valresultatet. De får inte heller några stora omedelbara vinster av januariuppgörelsen.


Sverigedemokraterna når 19,9 % och står fortsatt starkare efter valet och är nominellt Sveriges andra största parti även om skillnaden mot Moderaterna inte är signifikant. Basen är fortsatt arbetare där man når 33,7 procent och blir därmed det största parti bland arbetare. De största vinsterna efter valet har man dock gjort inom TCO.

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350