You are here

2018-08-10

Väljarbarometern 10 augusti 2018

MP signifikant över 4 procentsspärren

Alliansen 39,8 %
Rödgröna 40,6 %
Regeringen 31,4 %

Socialdemokraternas svagaste utgångsläge någonsin i en valrörelse
S får i första augustimätningen 25,8 procent. Det innebär att partiet nu har det svagaste utgångsläget i en valrörelse någonsin under demokratins tid. I förra valet ökade man med knappa två procent fram till valet från den första augustimätningen. S brukar inte vara några starka spurtare även om vi går tillbaka i valen.

Av de socialdemokratiska förlusterna har 3,2 procent gått över blockgränsen till ett alliansparti. 1,8 procent har gått till SD och 1,5 procent till V. En stor ström har gått till soffan (3,3 procent). Det innebär att S valledning måste täcka in ett antal olika politiska riktningar. Den stora strömmen till soffan handlar främst om att skapa entusiasm och igenkänning för S. För de andra strömmarna handlar det om olika politiska frågor som kan vara svåra att kombinera. Partiet har vunnit en del väljare från M och MP. S har svårare att locka personer under 50 år (20,6%) än personer över 50 år (31,9%). Inom LO är man största parti med ett stöd från 36,7 procent.


Miljöpartiet klart över spärren.
Sommarens fokus på klimatet verkar klart gynna MP som nu ligger signifikant över spärren. Partiet lockar främst kvinnliga väljare under 50 år (8,7%). Partiet ligger dock fortfarande under sitt valresultat på 6,9 procent. Under 2000-talet är MP ett parti som normalt brukar tappa i valrörelserna. Vi får se om klimatfrågan kan ändra på detta eftersom det är en fråga där partiet är starkt även om det inte är lika starkt i denna fråga som vid valet 2014.


Vänsterpartiet 9,2 procent
Vänsterpartiet har nu växt med mer än 50 procent sedan valet 2014 då man fick 5,7 procent. Partiet får främst sina röster från S men också från FI och MP.


Moderaterna 20,3 procent
Moderaterna fortsätter med att nå få kvinnor. Endast 17 procent av kvinnorna skulle idag rösta på M. Skillnaden bland kvinnorna mellan M och C är nu ganska liten, då 14 procent av kvinnorna skulle rösta C. Bäst går partiet bland män under 30 år (26,8%).

M förlorar väljare till SD (2,6 % av alla väljare) och 2,3 procent till Centern och ytterligare 1 procent till S. Bland kvinnor är det också många som gått till liberalerna (1,6%)
Kristdemokraterna 3,3 procent - en lättnad för partiet Partiet ligger nu över 3 procent. Det var nog väldigt viktigt för partiet att komma över 3 procent i mätningarna. Annars hade man börjat närma sig FI och då hade man inte varit med på banan på samma sätt. Nu ligger fyraprocentsspärren inom räckhåll. Partiet är fortsatt profillöst. Vi får se om valrörelsen kan råda bot på det. Utfrågningar och debatter kan stärka partiet om det sköts rätt.


Centerpartiet 10,3 procent
Partiet fortsätter att ligga över de 10 procenten. Det är ett mycket kvinnligt parti, 14,3 procent av kvinnorna skulle rösta på partiet men bara 6,5 procent av männen. Bland unga kvinnor under 30 år når man hela 20,3 procent. Annars kan man säga att kvinnor i yrkesverksamålder är styrkan.


Liberalerna 6,0 procent
Liberalerna ligger nu över sitt valresultat på 5,4 procent och därmed långt över 4 procentspärren som man tidigare var nere och nosade på. Bland kvinnor över 65 går det bäst (9,9%).


Sverigedemokraterna 16,8 procent
SD har inte gynnats av sommarens debatt om klimatet. Deras starka frågor har därmed kommit bort i debatten. Man skall dock komma ihåg att de under senaste året skaffat sig nya starka områden utöver invandring och lag och ordning. Nu kan de också addera sjukvård och äldreomsorg till dessa. Det innebär att partiet i denna valrörelse går in med ett klart bredare startfält och inte är lika beroende av invandrarfrågan som tidigare. Minskningen till 16,8 procent är dock inte signifikant.

Partiets största problem är nu kvinnor under 50 år där man endast når 8,1 procent. Bland kvinnor över de 50 går det betydlig bättre (15,4%). Partiet är största parti i Skåne utanför Malmöområdet och i Småland.


Fi 1,5%
Fi fortsätter att ligga signifikant under sitt valresultat. De har nu en enorm uppförsbacke till de fyra procenten. Det är för långt för att få stödröster.

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350