You are here

2019-02-15

Väljarbarometer 15 februari 2019

Var femte väljare missnöjd över sitt val 2018 
Nytt rekord för KD 8,6 procent M signifikant ner till 17,2 procent 
 
Regering 32,7 procent 
Regering med stödpartier 44,2 procent 

Var femte väljare som röstade i valet 2018 har nu bytt parti. Det tyder på ett klart missnöje hos väljarna. Det innebär att 1,3 miljoner väljare blivit missnöjda över vad som hänt i politiken. Denna mätning precis som den föregående mätningen är gjord efter fyrpartiöverenskommelsen. Den gånga månaden har inte präglats av några nya politiska utspel. Vi får nog vänta på att tilläggspropositionen kommer. Då kommer nya tolkningar av överenskommelsen och det kan nog väcka både entusiasm och missnöje. Potentiellt kan den gröna skatteväxlingen skapa debatt när det blir skarpa förslag 
 
Kristdemokraterna fortsätter sin tillväxt och når nu 8,6 procent, vilket är deras bästa värde sedan 2003 då man nådde över 9 procent. KDs nya väljare kommer huvudsakligen från Moderaterna men också från L, C och SD. Partiet är nu starkast i grupper under 50 år och det gäller både bland kvinnor och män. Vi ser med andra ord ett parti som bara sedan valet ökat med en tredjedel. Jämfört med ett år sedan har de ökat från 2,8 procent till 8,6 procent. Eller från 180 000 väljare till 560 000 väljare. 

Vänsterpartiet når nu 9,6 procent och ökar därmed också tydligt sedan valet. De nya väljarna kommer från S. Inom LO stöder nu 14,5 procent V men stödet inom Saco är något större (16,3%). 
 
Centerpartiet (7,7%) har inte tagit lika mycket stryk som L av överenskommelsen. De förlorar en del väljare till M men står i grunden ganska stabilt i februari. De har en tydlig kvinnlig profil (9,4% kvinnor).  
 
Moderaterna (17,5%) har tappat 2,3 procent av sina väljare sedan valet. Och har uppenbarligen tagit stryk av regeringsförhandlingarna och att de misslyckades med att skapa en regering. De missnöjda väljarna går nu främst till KD (1,9 %) och SD (1,6%). De räddas samtidigt av missnöjda C- och L-väljare, annars hade fallet varit klart större. 
M har nu hamnat i ett besvärligt läge. KD under Ebba Busch Thors ledning har blivit en allvarlig konkurrent till partiet. Vi kan komma se detta i det kommande EU-valet. SD tar också väljare från M.  
 
Miljöpartiet når just över spärren och får 4,3 procent vilket är nära valresultatet på 4,4 procent. 
 
Socialdemokraterna når sitt valresultat och får 28,4 procent. Överenskommelsen med L och C har därmed inte fått några direkta effekter på totalen. Men man förlorar väljare till V samtidigt som man vunnit väljare från flera olika andra så nettot står på noll. 
 
Liberalerna stannar på 3,8 procent och är fortsatt det parti som tagit mest stryk av fyrpartiöverenskommelsen. Det är visserligen långt till nästa riksdagsval så det behöver inte vara ett problem för partiet. Se bara hur det kunde skifta för KD. EU-valet ligger dock nu väldigt nära. Det skulle kunna innebära att man inte kommer in i EU-parlamentet om dagens riksdagsiffror skulle översättas till EU-valet. Samtidigt vet vi att EU-val har sin egen agenda och kan innebära sena förändringar beroende på lågt valdeltagande.  
 
Sverigedemokraterna når 19,3% och är nu nominellt största parti bland män med 26,1 procent (S har 25,4%). Det är också Sveriges andra största parti. Detta gäller i alla åldersgrupper över 30 år. Delar vi upp det på män och kvinnor ser vi att partiet är det överlägset största bland män 30-64 år, men att Moderaterna är andra största parti bland alla kvinnor oavsett ålder. Vinsterna kommer främst från M men också från S.

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350