You are here

2018-01-03

Varför mäta partiledarförtroende?

Vad säger egentligen mätningar av partiledarförtroende? Politik lever på förtroende. Kan man lita på personen vid kriser? Kan man tro att vallöften uppfylls? Är det en person som jag vill skall företräda mina intressen? En partiledare är som ett fönster, är det välputsat är det lättare att se in i partiet och förstå dess politik. Det leder förstås inte till att väljarna röstar på partiet bara för att partiledaren har högt förtroende, men det underlättar förstås om väljarna inte omedelbart säger att jag inte tror på dig när de hör en partiledare yttra sig. Då får de möjlighet att föra ut politik som väljarna sedan fattar beslut utifrån, men utan rätt politik får man inga väljare.

I dessa mätningar rapporterar vi båda vad alla tycker och vad de egna väljarna tycker. Bland de egna väljarna mäter vi också förtroendekärnan. Hur stor är den andel som säger att de har mycket högt förtroende? 

Det sista kanske är det viktigaste. Har man med sina egna väljare och valarbetare blir de också lättare förespråkare och mer entusiastiska. Motsatsen skapar också stora problem om partiet samtidigt tappar röster. Trenden är viktigare än den absoluta nivån.

Ett stort parti förväntas ha högre förtroende än ett litet parti bland alla väljare men bland de egna väljarna skall man förstås ha högt oavsett storlek på parti. En annan sak som man skall tänka på är det korsvisa förtroendet. Vad tycker de rödgröna väljarna om alliansen partiledare? Vad tycker alliansen om de rödgröna partiledarna?

I vår senaste undersökning har Lööf och Löfven lika stort korsvis förtroende men de andra partiledarna kommer långt efter. I samma undersökning kan man också notera att synen på Miljöpartiets språkrör är betydligt mer positiv bland Vänsterpartiets väljare än de är bland de socialdemokratiska väljarna. Bland alliansen väljare är det bara 16 procent som har en positiv bild av Fridolin och 13 procent av Lövin. Däremot har MP väljarna stort förtroende för Lööf (51 procent).

 

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350

Share Image: 
kantarsifo_partiledarfortroende_dec2017.png