You are here

2022-06-22

Socialdemokraternas form inför valet

Här följer de viktigaste slutsatserna från samtalet mellan Kantar Publics opinionschef

Toivo  Sjörén och medieanalyschefen Per Söderpalm:
 

— Socialdemokraterna står starkt i opinionen. Partiet ligger klart över valresultatet och har ökat med mer än sex procentenheter det senaste året.

— En viktig förklaring till utvecklingen är Magdalena Anderssons höga förtroende. Med ett förtroende på över 60 procent ligger hon långt före Ulf Kristersson.

— Allmänheten uppfattar dessutom partiets mediebild som den mest positiva bland partierna. Sett över längre tid har detta långt ifrån varit någon självklar position.

— De väljargrupper där S har störst stöd är bland kvinnor, äldre och LO-medlemmar. De största vinsterna har partiet dock gjort bland storstadsväljare, en grupp som partiet länge hade svårt att nå.

— S har hög trovärdighet inom välfärdsfrågor som sjukvård och skola men också för landets ekonomi. Både skola och ekonomi ser ut att kunna bli viktiga frågor i valet.

— Den största utmaningen för partiet är kanske den svaga opinionsutvecklingen för MP och C. Så länge dessa partier klarar riksdagsspärren utgör det dock inget större problem för Socialdemokraterna.

Per Söderpalm

Medieanalyschef, Kantar Public

0706-218852

Share Image: