You are here

2017-11-03

SD-väljarna nyckeln till regeringsmakten

Om det block som kommer att vara störst eftervalet 2018 kommer att få regeringsmakten kommer kampen om SD-väljarna att vara helt avgörande.

Alliansen har idag små möjligheter att vinna särskilt många väljare från de rödgröna som ju ligger på lite drygt 40 procent av rösterna tillsammans. I så fall måste S som fick rekordlåga 31 procent i valet 2014 minska ytterligare och Mp är redan nära fyraprocentspärren.  Några väljare från Vänsterpartiet lär man inte kunna ta.

Låt oss titta på den politiska kartan.  Idag säger 34 procent av väljarna att de befinner sig mellan 1 och 4 på den politiska höger-vänsterskalan. (ett är längst till vänster) På positionerna 7-10 finns 40 procent av befolkningen. På värdena 5 och 6 finns vardera 13 procent.

De som säger att de är 1-4 kommer förmodligen inte att gå till ett alliansparti. Så då återstår en del som befinner sig på steg fem. Vad krävs av alliansen för att nå den minoritet som röstar rödgrönt bland de som anger skalsteg 5.  Om ni inte hittar ett svar på den frågan så blir svaret. Nej troligen kommer inte alliansen kunna ta särskilt många fler av de som finns på steg 5 än de har idag.  

Så för alliansen återstår att ta väljare från SD om de skall bli större än de rödgröna i valet 2018. Det innebär att de måste locka med frågor som appellerar till SD väljarna. Alliansen är i det här fallet Moderaterna. Det är mellan M och SD som väljarströmmarna går. Vi vet att dessa väljare tycker SD är bäst i Invandringsfrågan så alliansen måste få SD väljare att lämna för andra frågor. Vi vet att SD väljarna tycker mindre om skatter än andra väljare.  Lag och ordningsfrågor och ekonomi är också viktiga områden. De är till stor del också medlemmar i LO eller har arbetaryrken utanför LO.  De bor i stor utsträckning utanför storstadsområdena.

De rödgröna däremot har något bättre möjligheter att ta väljare i mitten från alliansen men då måste S eller MP att gå något åt höger om vi bara ser på höger-vänsterskalan. Sedan gäller förstås att partier är olika starka i skilda valfrågor. Ju mer sociala frågor desto bättre för S och de rödgröna. Så när allianspartierna försöker ta väljare från SD kan S knapra alliansväljare i mitten.

Dock skall man komma ihåg att vi hittills sett en mycket låg andel av väljarna som gått över blockgränsen, jämfört med andra val. I tidigare val såg vi hur det fanns stora öppna kanaler mellan S och M. De är nu stängda. Inte heller Centern eller Liberalerna har några stora väljarkanaler till S. Ser man det från ett annat perspektiv så gynnas S mest av ett stort stöd för SD eftersom det automatiskt kommer att minska stödet för framförallt Moderaterna.

Den stora valdebatterna är oftast mellan S och M som huvudkombatanter men den stora valstriden står egentligen mellan SD och M.  Den sker dock genom att M strider med S om politiken men inte om Socialdemokraternas väljare utan för att få SD väljare.S strider med M för att få alliansväljare.

Nu är det 10 månader till valdagen.

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350

Share Image: 
Kantar Sifo_sd_valjare.png