You are here

2017-07-10

Partiledartalens visuella budskap

Almedalsveckan är över och många pratar om vad som sades i de olika partiledartalen. Vilka nyckelfrågor togs upp, på vilket sätt och hur långa var talen… men få talar om en viktig ingrediens i talen, nämligen det visuella budskapet. Med bildsemiotik vill jag förklara hur valet av klädsel, styling och hur scenen inretts påverkar vår uppfattning av talet, talhållaren och partiet denne företräder. Semiotiken visar hur allt kommunicerar betydelser för oss som vi alla tolkar på ett omedvetet plan – betydelser vi förstår med hjälp av koder konstruerade genom social interaktion liksom kulturella och historiska företeelser.

Better safe than sorry 2017
Det visuella budskapet i årets partiledartal var genomgående better safe than sorry. Borta var de stora visuella gesterna såsom Kristdemokraternas Ebba Busch Thors moderna variant av folkdräkt framför en gigantisk vajande svensk flagga (2016). Med tanke på den rådande situationen med anspänning kring NMR:s deltagande i Almedalsveckan, var valet mycket klokt. Inom semiotiken talar vi om konnotationsbanor, vilket i korthet kan förklaras som kulturellt styrda associationer som tillsammans bygger myter. 2016 konnoterade Busch Thor och flaggan i bästa fall nationalromantik och värnandet om svenska traditioner, på ett ovanligt övertydligt vis. I år hade konnotationerna inte varit lika milda – samma kläder och sceneri hade uppfattats som mer extrema och mer anspelande på högerextrema vindar.

Se Ebba Busch Thors tal från 2016 här.

I årets tal bar Busch Thor en mer vardaglig, traditionellt feminin klädsel med ljusblå jeans, höga pumps och vit tröja med utsvängda ärmar – en överdel som skapar ett något profetiskt uttryck men eftersom inga fler tecken understödjer referensen blir den inte särskilt dominant. 

Blommornas metaforik beaktas på sommaren
I ett tidigare blogginlägg diskuterade jag avvecklingen av blommor som metaforer i riksdagspartiernas logotyper. På Almedalsscenen finns de kvar – Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna använder inte oväntat sina bildlogotyper i form av blommor som bakgrund. Men även Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna använder växter som dominant symbolik i respektive bakgrund. Liberalerna anknyter till den gamla identiteten som Folkpartiet med blåklint. Centerpartiet visar ett grönt gräs som stretar uppåt mot texten NYTT LEDARSKAP FÖR SVERIGE – det symboliserar således det växande nya, optimistiskt och sirligt, dock inte särdeles starkt och frodigt. Socialdemokraterna använder den röda vallmon istället för den väletablerade rosen. Vallmon kan ses som en mer lättsam blomma som vi ofta ser i stora, låga grupper, följsamma i vinden och integrerade i ängsfloran. Det är något helt annat än den hårda, solitära rosen med förföriska mängder blomblad och vassa taggar.   

V och Sjöstedt anspråkslösa
Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt tal inledde veckan på söndagen med veckans mest blygsamma sceneri. En liten vepa med logotypen i rött på vitt är bakgrund till Sjöstedt som är avskalat klädd i ljusa chinos och ljusblå skjorta med uppknäppt krage. På talarstolen står DET ÄR VÅR TUR NU i röda feta versaler på vita plattor och en varmt gul bakgrund. Budskapet om ett ”vi” i form av ett kollektiv där vi alla ska vara jämbördiga och bidra lika mycket, förstärks av enkelheten i kläder och sceneri. Dock styrks inte den aktiverande och braskande texten på talarstolen särskilt mycket av det övriga visuella uttrycket. Vepa, talarstol och partiledare spretar visuellt vilket visserligen bär ett osminkat uttryck. Sjöstedt förhäver sig inte med sin klädsel, den kombinerar dock väl En man av folket inom den propra normen för en Ledare. Scenografin signalerar med sin markanta sparsamhet att Vänsterpartiet inte heller arbetar med de stora, iscensatta och effektsökande gesterna och symboliken. Svagheten i uttrycket är att Vänsterpartiet kan förefalla oetablerade och underlägsna – styrkan att det förefaller ärligt och enkelt.

Auktoritära uniformer och statement-kostymer
Den blå färgen är en etablerad maktfärg i vår kultur. Mest effektfull blir den kall och något dämpad. Färgen var en gång i tiden dyr att tillverka, vilket orsakade att enbart de allra rikaste porträtterades i blått (och Jesu moder). Sedan snart ett århundrade är det också en manlig kodad färg. Vi använder blått när vi vill uttrycka att vi är pålitliga, rationella, logiska, behärskade och sakliga. Vi lyfter inte fram några braskande eller raljanta budskap med blått. Nej, blått är snarare en färg för facit. Således är blått en effektiv färg för att signalera en auktoritär identitet som låter saklighet gå före känslor och impulser.

Liberalerna använder en dominans av blått i såväl bakgrund som Jan Björklunds klädsel, en mörkblå kostym med ljusblå skjorta. Kragen uppknäppt dock för att lätta upp det allvarsamma uttrycket något. Färg- och klädvalet uttrycker seriositet, ordning och reda, ledarskap och viss konservatism – och går i linje med Björklunds militära, uniformerade bakgrund. Här talar vi om roller, han har en roll som särskiljer sig från oss (till skillnad från Sjöstedt som Man av folket). Det visuella uttrycket är starkt och sammanhållet. Se hela talet här.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson bär likaså mörkblå kavaj och ljusblå skjorta, men med ett mer lättsamt uttryck genom ljusa byxor, en kontrasterande röd servett i kavajfickan och en mer oregerlig krage. Den naivistiska formen på den grafiska blåsippan sprinklad i bakgrunden, kombinerat med de mörkblå färgtonerna, bär ett både konservativt och folkligt uttryck – en blandning av lättsamhet och allvar. Se hela talet här.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson bär en diskret och proper grå dress med ett personligt och relativt stort hängsmycke. Den färgglada och innehållsrika bakgrunden dominerar hennes mer ordningssamma uttryck – de ingredienserna bygger inte varandra men klädseln förstärker hennes roll som finansminister, det vill säga en saklig och regelrätt karaktär med uttryckt integritet. Talet hittar du här.

Miljöpartiets Gustav Fridolin bär en mycket mörk kostym med lika mörk t-tröja och kontrasterar därmed skarpt mot den gröna och gula dekoren. En stor Pride-flagga pryder scenen, och återfinns även som pin på Fridolins kavajslag. Den färgstarka scenen och Fridolins klädsel skapar tillsammans ett ungdomligt och kaxigt uttryck – inte sammanhållet men karaktärsfullt. Här ser vi en helt annan typ av ledare, medveten och effektsökande som ett statement. Se Gustav Fridolins tal här.

Centerpartiets Annie Lööf bär en motsvarande modern statement-kostym i vitt med en beige t-tröja, och markant höga pumps. Vitt är en auktoritär färg i sammanhanget då den signalerar medvetenhet och mod, den bärs av någon som vill synas och signalera ärlighet och fred, men som inte heller smutsar ner sig. De höga klackarna skapar verkligen en vinna-eller-försvinna-situation – då hon går oklanderligt i dem är hon en vinnare. Minsta felsteg och bäraren förefaller vara ett offer för ouppnåeliga ideal och fåfänga. Annie Lööfs tal hittar du här.

Nya Moderaternas Anna Kinberg Batra bär den mer konservativa auktoritära uniformen – benvit med marinblå kavaj. Tillsammans med den blå och orangea scenen är det visuella helhetsuttrycket hårt och sakligt. Den orangea färgen adderar eftertryck, och refererar som en färgkod till Alliansen. Frågan är varför inte alla Allianspartierna använder samma golv för att uttrycka deras gemensamma plattform? Se hela talet här.

Olika perspektiv signaleras
I dagens högst visuella samhälle behöver vi vara medvetna om att vi även signalerar en mängd budskap utöver det talade eller skrivna ordet. Våra politiker kan välja att lyfta vissa nyckelfrågor med hjälp av sceneri och klädsel på Almedalstalet. Vi ser här hur till exempel:

  • Liberalerna och Nya Moderaterna med tydlighet signalerar ett perspektiv som värderar ordningssamhet, regelverk, hierarkiska roller och behärskning.
  • Vi ser också hur Vänsterpartiet signalerar ett perspektiv som värderar enkelhet, folklighet och ärlighet.
  • Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna pendlar mellan att uttrycka de båda perspektiven, vilket medför ett mindre tydligt uttryck.
  • Miljöpartiet och Centerpartiet signalerar ett modernare och kaxigare alternativ med tydlig medvetenhet.

Vill du veta mer om hur bildsemiotik kan hjälpa dig förstå och förtydliga vad du signalerar? Kontakta mig

Karin Sandelin

Affärsområdesansvarig, Sensemiotics

0701-842381

Jag har gjort semiotiska analyser på Kantar Sifo i 17 år, och håller regelbundet föreläsningar och workshops om visuell kommunikation i varumärkesbyggande frågor. Min plattform är multimediepedagogik, design management och konstvetenskap.

Share Image: