You are here

2022-04-11

Partiledarnas förtroende i april

Kantar Publics opinionschef Toivo Sjörén berättar att förtroendet för partiledarna innehåller en hel del intressanta resultat i april. Magdalena Anderssons förtroende rusar till nivåer som vi inte har sett sedan Fredrik Reinfeldts tid som statsminister samtidigt som Ulf Kristersson och Ebba Busch också stärker sin ställning. Annie Lööf och Nooshi Dadgostar tappar däremot i förtroende medan språkrören för Miljöpartiet och Nyamku Sabuni ligger kvar på kritiska nivåer.


Toivo Sjörén berättar att Magdalena Anderssons fortsatta ökning av förtroendet i april beror på att många sluter upp bakom statsministern i samband med kriget i Ukraina. Ökningen från 51 till 61 procent mellan januari och april ska ses i det ljuset. Sjörén lyfter också fram Anderssons starka ställning utanför det egna partiet. Bland miljöpartisterna har hon högre förtroendesiffror än de båda språkrören och hos moderater ligger hennes förtroende på närmare 50 procent.

Ulf Kristerssons förtroende ökar också tydligt i april även om han fortsatt ligger långt efter Magdalena Andersson. Sjörén förklarar utvecklingen med att de båda statsbärande partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna, gynnas av att kriget i Ukraina dominerar den politiska och mediala agendan.

Ebba Busch avancerar till tredje plats i förtroendeligan med en nivå på 30 procent. Sjörén berättar att Busch successivt har stärkt sin ställning och att en viktig anledning är att mediebilden blivit allt bättre efter lösningen på den utdragna husaffären. 

Annie Lööf och Nooshi Dadgostar tappar båda i förtroende och ligger i april på nivåer en bit över 20 procent. Enligt Sjörén kan Lööfs minskade förtroende förklaras av Centerpartiets svåra position i svensk politik. För Nooshi Dadgostar har den kritiska debatten om vapenexport till Ukraina troligen påverkat förtroendet negativt.

Slutligen ser vi att Per Bolund och Märta Stenevi från Miljöpartiet och Nyamko Sabuni från Liberalerna ligger kvar på mycket låga förtroendenivåer. Toivo Sjörén menar att det inte längre går att skylla på att de tre partiledarna är nya på sina poster. För Miljöpartiet och Liberalerna, som ligger under riksdagsspärren, är det enligt Sjörén viktigt att ledarnas förtroende stärks framöver. Annars är det få som är beredda att lyssna på vad de säger i valrörelsen. 

Toivo Sjörén

Opinionschef

0701-842350

Per Söderpalm

Medieanalyschef, Kantar Public

0706-218852

Share Image: