2018-02-07
Har integration, lag och ordning redan paxat årets pallplatser i den politiska debatten? Partierna har ingen enkel uppgift att hitta en egen position på agendan, men för en opinionsbildare under ett valår är det avgörande. Hur ligger er hjärtefråga till i den politiska debatten?
I Kantar Sifos Mediemätare analyserar vi samtalet kring Sveriges partier och partiledare i sociala medier och vilka frågor som diskuteras i anslutning till dem. Läs mer om metoden här.
I november och december håller samtalsintensiteten bara i sig på Twitter, kring ensamkommandes möjligheter att stanna i Sverige. Miljöpartiet får ökad uppmärksamhet igen, men bilden är fortsatt negativ.
Fyra sakfrågor att hålla ögonen på
Precis som tidigare under 2017 är det sakfrågorna som står i fokus av debatten.
Partiernas och partiledarnas synlighet
Kritiskt om partierna – personligt och mindre negativt om partiledarna
Bilden av partierna i sociala medier är övervägande negativ. Det är de kritiska inläggen som genererar mest engagemang och ofta i samband med sakfrågor som är politiskt kontroversiella, som just invandring och integration samt lag och ordning. Bilden av partierna är också mer negativ än den av partiledarna, som drar nytta av att synas i mer personliga sammanhang.
Förmågan att nå ut skiljer sig kraftigt mellan partier och partiledare. Annie Lööf är partiledaren med det klart högsta engagemanget på Instagram. Stefan Löfven driver också ovanligt mycket engagemang på Instagram i årets slutskede, till stor del en följd av ett inlägg om idrott och jämställdhet.
Ser vi till de andra partiledarna ökar Jan Björklund sin synlighet på Twitter. Bland de mer positiva Twitter-bilderna får Ebba Busch Thor efter ett uttalande om vårdköer och Ulf Kristersson när han citeras om vikten av att lära sig svenska som en del av integrationen.
Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt har båda lägre synlighet i sociala medier än de partier de leder. I Sverigedemokraternas fall beror det säkert på att SD är ett begrepp som debatteras i bredare termer än Jimmie Åkesson. Jonas Sjöstedt är mycket aktiv på Twitter, men syns inte lika mycket i andra sociala kanaler.
I sociala mediers kristallkula: Det politiska samtalet 2018
Den mest tydliga trenden är långt ifrån en vild gissning: invandring & integration samt lag & ordning fortsätter att skapa stort engagemang i sociala medier även valåret 2018. Även om den sittande regeringen nu syns mer, kommer övriga partier sannolikt få större möjligheter att lyfta fram sin politik ju närmare valet vi kommer. Men samtidigt går det inte att underskatta de utmaningar som de mindre partierna står inför. Det är inte enkelt att hitta en egen position på dagens politiska dagordning. Här spelar sociala medier en viktig roll.
Valåret 2018 blir onekligen spännande.
Behöver du ta reda på hur din hjärtefråga syns i sociala medier, vem som pratar och i vilket nätverk? Mediemätaren samlar över 250 000 poster från Facebook, Twitter och Instagram. Hör av dig till mig så berättar jag hur vi kan hjälpa till.
Prenumerera och få ett mail av oss till din e-post när det finns nya blogginlägg från alla våra expertområden att läsa på vår webbplats!
Ja, jag vill prenumerera på Kantar Sifos blogginlägg från alla expertområden.
Genom att klicka på "Prenumerera" godkänner jag Integritetspolicy