You are here

2019-03-15

Alla röster, lika viktiga

Idag är det skolstrejk för klimatet. Det är härligt med engagerade unga. Unga människor som uttrycker ett engagemang. Engagerade medborgare behöver vi. Men alla strejkar inte. Det slog mig i morse att mina båda elvaåringar har valt att stanna på skolan. Jag hann inte riktigt förstå varför, men en av dem uttryckte att några av dem i klassen som ska strejka är så högljudda att det skulle bli skönt med en musiklektion utan dem. ”Det ska bli så skönt!”. Tonåringen säger aldrig riktigt vad han håller på med om dagarna. Jag vet att han strejkat i andra frågor. Den här gången fick jag inte riktigt ur honom hur hans skoldag skulle se ut. Alla gör olika. Alla får tycka olika. Alla har sitt engagemang.

Det slog mig – igen – vilken viktig funktion vi som arbetar med opinionsundersökningar har. I och med att vi jobbar med slumpen låter vi alla olika typer av människor komma till tals. Inte bara de med en stark röst, inte bara de med ett synligt engagemang. De också så klart. Men vi lyssnar på alla. På alla röster. På den tysta, på den högljudda, på den unga, på den gamla, på den svaga, på den starka, på den rika, på den fattiga.

Så när fem riksdagspolitiker igår i en debattartikel i altinget.se uttryckte en vilja att begränsa opinionsföretags möjligheter att göra undersökningar i anslutning till allmänna val höll jag på att gå i taket. Mina demokratiska reflexer började gå i högvarv. När vi hamnar i ett läge där bara den starkes röst kan höras, när bara de med resurser kan sitta på information är vi farligt ute, på ett sluttande plan. Där märkte jag att mitt engagemang gick i gång.

Hade jag haft möjlighet hade jag också strejkat idag. För rätten att allas röster ska höras. Men jag har andra saker för mig. Jag ska göra opinionsundersökningar. 

Jonathan Wennö

Affärsområdeschef

0709-839574

Share Image: